Călătorind prin România

Frumusețile capitalei București, stațiunile de vară de pe coasta Mării Negre, topografia unică din Delta Dunării, munții sălbatici, bisericile și mânăstirile din Maramureș și Bucovina, orașele istorice din Transilvania și Banat alcătuiesc un peisaj de o mare varietate pe care România îl oferă vizitatorilor săi.

Cod internațional: RO

Capitală: București

Limbă oficială: Română

Fus orar: CET + 1 oră

Localizare geografică: Europa de Sud-Est

Climă: Temperată, climat continental

Număr de locuitori: 19,4 milioane

Vaccinări: Nu se cer vaccinări

Monedă: RON

Număr de urgență: 112

Destinațiile turistice preferate sunt stațiunile de vacanță de pe coasta Mării Negre. Minunatele plaje nisipoase din Mamaia, Mangalia și Eforie, împreună cu orașul-port Constanța alcătuiesc un litoral apreciat de turiști și datorită varietății posibilităților în materie de sporturi nautice.

O altă destinație foarte căutată este Delta Dunării ce se află pe lista Patrimoniului Natural Mondial UNESCO din 1991. Este cea mai bine conservată deltă din Europa și cea mai mare datorită celor trei brațe și rețelei de râuri mai mici ce se varsă în aceasta.

Pe dealurile împădurite din Carpați există stațiuni pentru sporturi de iarnă, cele mai importante fiind Predeal, Sinaia, Bușteni și Semenic. O priveliște încântătoare și lacuri pitorești sunt ușor accesibile în munții Făgăraș și Retezat din Carpații Meridionali.

Cunoscute încă de pe vremea romanilor, există și stațiuni balneare precum Băile Herculane și Băile Felix cu izvoare termale și minerale, așezate în mijlocul unor peisaje rurale de munte absolut superbe.

Centrul istoric al orașului Sighișoara a fost adăugat în 1999 pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial. Acesta este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri medievale din Europa alături de centrul istoric din Cluj Napoca și de cetățile Sibiului și Brașovului ce încă păstrează o parte din Europa medievală continentală. În piața centrală a orașului Timișoara predomină o catedrală înconjurată de case construite în stil baroc.

Tărâmul bisericilor vechi cu picturi murale și al celor 48 de mânăstiri cu o arhitectură unică este Bucovina. Începând cu 1993, aceste mânăstiri fac parte din aceeași listă UNESCO. Printre ele se numără Voroneț, Moldovița, Sucevița și Putna.

O regiune rurală localizată în nordul țării și cunoscută pentru numeroasele biserici de lemn este Maramureșul. Faimos pentru crucile viu colorate, picturile și versurile umoristice ale mormintelor, Cimitirul Vesel este un muzeu unicat în aer liber.

Indiferent de natura călătoriei, posibilitățile de cazare în România sunt numeroase datorită unei plaje largi de unități de cazare din care fac parte hoteluri, apartamente, pensiuni, cabane, case de vacanță și locuri de camping disponibile în orașele turistice, pe litoral și la munte.

Leave a Comment