La plimbare prin București

Capitala țării deține titlul de „Micul Paris” datorită aspectului său și a bogatei oferte culturale din care fac parte muzee, biserici și monumente istorice. Diversitatea arhitecturală din acest centru cultural poate fi remarcată începând de la excepționalele clădiri centenare, până la impresionantele biserici ortodoxe. Ateneul construit în stil neoclasic, Curtea Veche cu biserica domnească, Palatul Regal, Arcul de Triumf și Hanul lui Manuc reprezintă o parte din locurile de vizitat în acest oraș. În acest centru al celor mai dinamice schimbări, un amalgam ademenitor de străzi îndeamnă la descoperirea acestui oraș plin de energie.

Interiorul și minunatele sculpturi ale primei biserici în stil brâncovenesc, Biserica Colțea, merită văzute. Construită în 1915, uluitoarea Biserică Armenească reprezintă o reproducere a Catedralei Sf. Grigorie Iluminatorul. Istoria culturală a Armeniei poate fi explorată în muzeul situat chiar în fața acestei biserici. În una dintre cele mai vechi clădiri din București, Casa Melik, predomină o atmosferă rustică și găzduiește Muzeul Theodor Pallady unde se află colecția de tablouri semnate de acest pictor simbolist. O parte din lucrările de artă decorativă realizate în România și în străinătate de către pictorul Vasile Grigore se regăsesc în muzeul ce îi poartă numele. În apropiere de Școala Centrală, capodopera proiectată de Ion Mincu în stil neoromânesc, se află Grădina Ioanid, locul ideal pentru relaxare. Grădina cu trandafiri și terasa din spatele Casei Oamenilor de Știință, fost palat fanariot, merită văzute.

Strada Lipscani, actualmente zonă pietonală, reprezintă inima Bucureștiului din perioada medievală. În apropierea Hanului cu Tei construit în 1833 se află ruinele din cărămidă ale Hanului Gabroveni ce conturează o perspectivă asupra triumfului său din punct de vedere arhitectural din 1739. Pe Strada Șelari se află Curtea Sticlarilor ce datează din 1716 și reprezintă o clădire cu balcon din lemn lăcuit și ferestre cu arcade, ce făcea parte din curtea voievodală. Ateliere meșteșugărești unde se suflă sticla și magazinul din cadrul acestuia încă mai funcționează.

Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche este localizat pe Strada Franceză și reprezintă o fortăreță ce datează din secolul al XIV-lea a cărui clădire principală și turnul de veghe au fost contruite de către domnitorul Constantin Brâncoveanu. Biserica Curții Vechi reprezintă cea mai veche biserică din București și este construită în stil bizantin din cărămidă alternată cu piatră. Hanul lui Manuc este localizat în apropierea bisericii și poartă numele unui negustor armean. Coloanele din piatră împreună cu arcele și arcadele construite în stil oriental ale Bisericii Stavropoleos alcătuiesc o priveliște fascinantă.

Calea Victoriei reprezintă încă din perioada interbelică cea mai cochetă cale din București. Pe această stradă sunt localizate clădiri cu o importanță deosebită, precum Muzeul Național de Istorie a României, Casa de Economii și Consemnațiuni, Biserica Doamnei, Cercul Militar Național, Casa Capșa, Palatul Telefoanelor, Muzeul Național de Artă a României, Ateneul, Biblioteca Universitară, Biserica Kretzulescu. Tot în această zonă elegantă se regăsesc și Pasajul Villacrosse-Macca, Novotel, Piața Revoluției, Athénée Palace Hilton și Grădina Cișmigiu.

Leave a Comment